Voor- en nadelen van de 3 zelfreinigende ovenfuncties

Je zucht. Wéér vindt je aangekoekte melk onder in je combi-oven. Je kan het blijven zeggen, maar het lijkt toch een moeilijk concept. Schoonmaken wordt poetsen, poetsen wordt schrobben. Dat moet toch anders kunnen?

Het idee van een zelfreinigende oven klinkt natuurlijk fantastisch in onze welwillende oren en we zijn ook heel dichtbij! Toch is het zo dat we nog steeds een bepaalde mate van menselijke inspanning nodig hebben bij het schoonmaken van onze apparatuur. Het is waar dat de meeste ovens tegenwoordig zijn voorzien van een reinigingsprogramma. De meest voorkomende methoden noemen we in vaktermen: Hydrolyse, katalyse en pyrolyse.

Laten beginnen bij de meest arbeidsintensieve vorm..

 

Hydrolyse zelfreiniging

Hydrolyse wil niets anders zeggen dan een fris en reinigend stoombadje voor je oven. Stiekem gebruiken we deze manier van reinigen zelf al heel lang. Er is alleen slim ingespeeld op deze methode door het als een reinigingsprogramma te programmeren in je oven.

 

Werking:

Je giet een laagje water in een bakplaat samen met een paar druppels afwasmiddel, waarna je het hydrolyseprogramma van ongeveer 30 min. opstart. Wat er gebeurd is dat de combinatie van verdamping en condensatie het vuil in de oven zacht maken, waardoor het los komt.

 

Voordelen:

Je kunt het op deze manier veel makkelijker schoonmaken, zonder dat je eindeloos loopt te schrobben. Beter voor je handen en beter voor het behoud van je oven! Daarnaast is het een zuinige zelfreinigingsmethode, omdat het weinig energie kost. Ook ligt de aanschafprijs van een oven met hydrolyse functie in verhouding vaak lager.

 

Nadelen:

Het wordt aangeraden om na ieder gebruik waarbij de oven vuil is geworden een hydrolyse programma aan te zetten. Zo voorkom je dat het vuil té aangekoekt wordt. Voor oud vuil en complexere aantasting van het apparaat is deze vorm van zelfreiniging namelijk niet echt geschikt.

 

Katalytische zelfreiniging

Je herkent een oven met kalatytische zelfreiniging aan de speciaal ontwikkelde zijwanden. Deze zijn wat poreus en ruw van textuur en bedekt met email, waardoor de bakvetten zich aan de wanden kunnen hechten tijdens het bereidingsproces.

 

Werking:

De katalyse treedt op door de combinatie van chemicaliën in het glazuur van de wand en hoge baktemperaturen van rond de 200°C. Hierbij worden de bakvetten en voedseldeeltjes die in de wand zijn gaan hechten vernietigd. Wanneer de oven afgekoeld is, kun je gemakkelijk met een spons en wat ontvettingsmiddel de reiniging afronden.

 

Voordelen:

Katalyse kan heel makkelijk en snel, door na bereiding de oven voor een kwartier op maximale temperatuur te zetten. Daarnaast is een oven met een katalytische zelfreiniging goedkoper in aanschaf dan een oven met pyrolyse. Ook zijn steeds vaker de zijwanden bedekt met deze coating, waar dat voorheen enkel de achterwand was.

 

Nadelen:

Ondanks de uitgebreidere reinigingsfunctie, moet de oven nog steeds met de hand worden schoongemaakt. De reiniging is minder grondig dan bij een pyrolyse oven, vooral ook omdat de wanden geen suikerdeeltjes op nemen. Daarnaast hebben de wanden een beperkte levensduur, waarna ze vervangen moeten worden. Met de huidige ontwikkelingen en de speciale EcoClean wanden van o.a. Bosch gaan ze wel steeds langer mee. Wees wel voorzichtig met aluminiumfolie, schuur- of bijtende middelen, aangezien deze schadelijk zijn voor je katalyse oven.

 

Pyrolytische zelfreiniging

Een pyrolyseoven is de eerste zelfreinigende methode die daadwerkelijk nagenoeg geen extra schoonmaakacties nodig heeft. Heel simpel verbrandt dit systeem vuil en vet door de oven op hoge temperatuur te brengen.

 

Werking:

Wanneer je de pyrolyse functie start is het belangrijk om eerst je bakplaten en roosters uit de oven te verwijderen. Deze maak je dus wel met de hand schoon. Omdat tijdens het programma de oven tot wel 500°C verhit wordt, zit er een veiligheidsslot op de deur die automatisch ingeschakeld wordt wanneer je de pyrolyse start. Het vuil en vet dat zich in je oven opgehoopt heeft wordt tot as verbrandt gedurende gemiddeld 1,5 uur en wanneer de oven weer afgekoeld is, veeg je het as gemakkelijk op.

 

Voordelen:

In tegenstelling tot bovengenoemde methoden, gebruik je de pyrolysefunctie gemiddeld 1 à 2 keer per half jaar. Daarnaast is het een veilige manier, doordat de oven zichzelf op slot zet. Dat houdt de kans op brandwonden klein! En de grootste plus die we hierbij kunnen noemen is toch wel de kleine inspanning die het kost: nagenoeg geen!

 

Nadelen:

De aanschaf van een pyrolyse oven licht vrij hoog, met name in vergelijking tot bovengenoemde ovens. Hij moet namelijk beter geïsoleerd zijn vanwege de hoge temperaturen die de oven bereikt.

 

Kort samengevat:

- De hydrolyseoven heeft een klein verbruik en is daarmee milieuvriendelijk. Het vereist wel een gedisciplineerd schoonmaker om hier echt profijt van te hebben.

 

- De katalyseoven is voor de zoetekauw niet de beste reinigingsmethode, omdat het geen suiker opneemt. Daarnaast moet je met deze reiniging wel zelf nog je handen in het sop werken.

 

- De pyrolyseoven is eenvoudig in gebruik en daarnaast erg doeltreffend. Je moet echter wel bereid zijn om een grote investering te maken, maar eenmaal in huis, zorgt hij goed voor je.

0
Feed

Wasmachinehuis
Noordeinde 54
2611 KJ  Delft

Kvk: 64027953 
Btw: NL855493252B01
Bank: NL98RABO0383485851

Telefoon 
 015-2120424

Email 
 info@wasmachinehuis.nl

Social media

 Wasmachinehuis

 Wasmachinehuis

Openingstijden

Maandag 09:30 - 17:30

Dinsdag 09:30 - 17:30

Woensdag 09:30 - 17:30

Donderdag 09:30 - 17:30

Vrijdag 09:30 - 17:30

Zaterdag 09:30 - 16:00