inductie, elektrisch koken, gaskookplaat, inductiekookplaat, keramisch, keramische kookplaat, mileu, koken, kookplaat, wasmachinehuis, witgoed, apparatuur, keuken apparatuur, delft

Is koken op inductie echt beter?

Koken, de een doet het wellicht liever dan de ander, maar aan het einde van de dag kunnen we er vaak toch niet omheen. Of het nu gaat om een simpele maaltijd of een uitgebreid familiediner, je wilt gewoon graag dat je kookplaat met je meewerkt. We merken dan ook dat het vaak toch lastig is voor mensen om de juiste kookplaat uit te kiezen wanneer ze ons Wasmachinehuis bezoeken. Er zijn immers zo veel mogelijkheden! Laten we die mogelijkheden vast een beetje inperken door te beginnen bij de eerste stap: ga je voor gas, inductie of keramisch?

Gas of elektrisch?

De overheid heeft de doelstelling gesteld om in 2030 anderhalf miljoen huishoudens van het gasnetwerk losgekoppeld te hebben. Dat betekent dat tegen die tijd zeker anderhalf miljoen mensen van gas overgestapt moeten zijn op een elektrische vorm van koken: Keramisch of Inductie. Ook is het streven om in 2050 alle huizen in Nederland gasvrij te hebben. Wanneer je naar die cijfers kijkt, heeft gas in Nederland dus geen lang leven meer beschoren. Waarom zou je dan nog wel voor gas kiezen?

Koken op gas
Het is nog steeds de meest gebruikte manier om te koken in Nederland. We zijn er mee vertrouwd geraakt en vinden de kook-beleving prettiger met zichtbaar vuur. Voornamelijk met wokken hoor je vaak dat mensen dit echt prettiger vinden op een gaskookplaat. Daarnaast is gas makkelijk regelbaar en het reageert snel, je vlam is direct op temperatuur waardoor deze enkel de pan nog hoeft te verwarmen. Hierdoor heb je veel controle over de hoeveelheid hitte die toevoegt gedurende het kookproces.

Een nadeel echter is dat een gaskookplaat minder makkelijk schoon te houden is ten opzichte van een gladde kookplaat. Daarnaast kan het gevaarlijker zijn - je kookt immers met open vuur.

Keramisch koken
Keramisch koken heeft een compleet andere ervaring dan koken op gas. Koken op een keramische plaat gaat middels een verwarmingselement dat de pan verwarmt. Deze verwarmingselementen worden flink wat heter dan een gaskookplaat waardoor bijvoorbeeld een pan water sneller heet wordt. Het nadeel aan de andere kant is dat het ook wel een stuk langer duurt voordat de plaat op die hoge temperatuur komt. De plaat moet dus zowel zichzelf als de pan verwarmen.

Een ander nadeel is dat zodra het element warm is, het een tijd duurt voordat deze afgekoeld is, ook wanneer je de plaat al helemaal uitgezet hebt. Hierbij is er gevaar voor verbranding van handen en alles dat op de plaat gelegd of gezet wordt. Hoe makkelijk ze ook schoon te maken zijn, LET OP dat je eerst controleert of je kookzone afgekoeld is voordat je er met een doekje overheen gaat.

Koken op inductie
Inductie heeft eigenlijk het beste van beide opties. Inductie is ook een vorm van elektrisch koken, maar door de geavanceerdere technieken die er in een inductiekookplaat zitten warmt hij veel sneller op dan een keramische kookplaat. Vaak warmt een inductie kookplaat de pannen zelfs sneller en efficiënter op dan een gaskookplaat! Daarnaast is een inductie kookplaat ook erg makkelijk regelbaar en reageert hij snel. Door de “inductiespoelen” onder de glasplaat wordt er een magnetisch veld gemaakt die in verbinding staan met de pannen waardoor de warmte vrijgemaakt wordt. Dit betekent dat als er geen pan op de plaat staat, hij ook niet warm kan worden. Dat is een groot voordeel, omdat het ervoor zorgt dat je veilig kunt koken.

Een nadeel is echter dat huizen die voorheen op het gasnetwerk zaten vaak niet de juiste elektrische voorzieningen hebben om de kracht van een inductieplaat te kunnen dragen. Er zal dus extern een elektricien moeten komen kijken om eventueel een extra groep aan te leggen. Daarnaast betekend overstappen op inductie vaak ook het aanschaffen van nieuwe pannen, omdat pannen die op gas gebruikt zijn vaak een bolling in de bodem hebben gekregen.

In een notendop:

Warmt snel op: gas + inductie
Koelt snel af: inductie
Makkelijk schoon te maken: keramisch + inductie
Direct na koken af te doen: inductie
Extra veilig koken (kinderslot): keramisch + inductie
Geschikt voor alle pannen: gas + keramisch


Conclusie
Koken op inductie brengt een hoop voordelen met zich mee die ook met het oogpunt op energiezuinigheid erg aantrekkelijk zijn. Aan de andere kant kan het best een omschakeling zijn voor mensen die nooit eerder elektrisch hebben gekookt en kan het extra kosten met zich meebrengen naast de aanschaf van de kookplaat zelf. Het is dus erg persoonlijk of je de stap wilt gaan maken of niet. Gelukkig zijn er merken zoals Pelgrim die bijvoorbeeld 10 jaar kookgarantie bieden. Dit betekend dat wanneer u een gaskookplaat koopt en u binnen 10 jaar van het gasnetwerk wordt gehaald zij ervoor zorgen dat je een vergelijkbare inductieplaat ervoor terug krijgt. Mocht u nou toch echt nog heel erg twijfelen, dan denken wij graag met u mee en kijken wij wat voor uw situatie de beste optie is.

0
Feed

Wasmachinehuis
Noordeinde 54
2611 KJ  Delft

Kvk: 64027953 
Btw: NL855493252B01
Bank: NL98RABO0383485851

Telefoon 
 015-2120424

Email 
 info@wasmachinehuis.nl

Social media

 Wasmachinehuis

 Wasmachinehuis

Openingstijden

Maandag 09:30 - 17:30

Dinsdag 09:30 - 17:30

Woensdag 09:30 - 17:30

Donderdag 09:30 - 17:30

Vrijdag 09:30 - 17:30

Zaterdag 09:30 - 16:00