Het nieuwe energielabel, wij nemen je bij de hand

“Hee, mijn wasmachine is ineens een stuk minder zuinig! Hoe kan dat nou?” Gelukkig is dit niet helemaal waar, maar het is begrijpelijk dat er wat verwarring kan ontstaan over het verbruik van uw witgoed. Met ingang van deze maand zijn de energielabels namelijk gewijzigd. Wij nemen u in deze blog daarom graag bij de hand in de hoop zoveel mogelijk vraagtekens bij u weg te kunnen nemen.

Het energie label
Een kleine 20 jaar geleden zijn de energielabels door de Europese Unie in het leven geroepen. Deze labels zouden het voor consumenten makkelijker maken om belangrijke aspecten van apparaten te vergelijken, denk aan waterconsumptie, inhoud, geluidsniveau, etc. Ze zijn inmiddels dan ook van groot belang bij het maken van een weloverwogen beslissing bij aanschaf van een nieuw apparaat. Met name omdat ze in één oogopslag weergeven hoe zuinig een apparaat is – iets wat in de huidige maatschappij steeds belangrijker wordt.

De laatste jaren zijn er veel verscherpingen geweest aan de vereisten van apparaten die nieuw op de markt kwamen. Zo moest een koelkast minimaal in categorie A vallen. Daarmee werd het steeds lastiger om de zuinigheid goed aan te geven en werd met een “+” benadrukt dat het apparaat nog zuiniger was. Dat moest duidelijker kunnen!

Wat is er veranderd?
Met het doel om meer duidelijkheid en overzicht voor de consument te creëren, zijn er anno 2021 een aantal wijzigingen binnen de energie labels aangebracht.

De schaal
Een van de grootste veranderingen is het verdwijnen van de schalen A+, A++ en A+++ bij koelkasten, wasmachines, was-droogcombinaties en vaatwassers. De energiezuinigheid wordt nu aangegeven binnen schaal A t/m G.

Gelukkig wil dit niet zeggen dat uw A+++ apparaat, die vanaf nu misschien in klasse C valt, minder zuinig is dan voorheen. In tegendeel, hij is nog steeds even zuinig, er is alleen een nieuwe en strengere berekening toegepast om het verbruik te kunnen categoriseren. Om een beeld te krijgen: het nieuwe B, C of D is ongeveer vergelijkbaar met klasse A+++ op het oude label.

Klasse A “gereserveerd”
Omdat er steeds meer nieuwe, zuinigere producten op de markt blijven komen, wordt voorlopig klasse A zo veel mogelijk leeg gehouden. Het is zelfs heel goed mogelijk dat een apparaat dat in de nieuwe klasse B valt daarom zuiniger is dan voormalige A+++ categorie.

Nieuwe iconen
Om nog meer duidelijkheid te creëren zijn ook de iconen die de prestaties van het apparaat aangeven duidelijker gemaakt. Zo wordt het jaarlijks verbruik vervangen door het verbruik per 100 wasbeurten (op een eco-programma) en het geluidsniveau duidelijker met het toevoegen van een classificering in A t/m D.

QR-code
Iedereen kan begrijpen dat deze veranderingen je toch een beetje doen duizelen. Gelukkig is hierop geanticipeerd en kun je via de QR-codes op de nieuwe labels meer informatie krijgen over het apparaat vanuit de EU-database*.


Wat betekent dit voor u?

Het is even wennen, maar op de lange termijn zal deze verandering voor meer duidelijkheid zorgen. Tot eind 2021 kan het zijn dat u nog oude energielabels tegenkomt. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat sommige apparaten uit de verkoop zullen gaan. Daarom wordt voor deze apparaten geen nieuw label gemaakt. Buiten deze apparaten om zal in principe alles, zowel in de winkel als online, gewoon netjes het nieuwe label krijgen.

Kort samengevat:
- Het energieverbruik wordt strenger beoordeeld waardoor de classificering is aangepast. Deze komt nu lager uit dan voorheen in schaal A t/m G.
- De berekening is in sommige gevallen aangepast zodat deze een beter beeld geeft van de gebruikssituatie.

Zo, nu bent ook u expert omtrent alle veranderingen binnen de energie labels. Goed geïnformeerd en klaar om de juiste keuze maken op het gebied van energiezuinigheid!


*Deze website is helaas enkel in het Engels te weergeven.

https://ec.europa.eu/info/energy-climate-change-en...

0
Feed

Wasmachinehuis
Noordeinde 54
2611 KJ  Delft

Kvk: 64027953 
Btw: NL855493252B01
Bank: NL98RABO0383485851

Telefoon 
 015-2120424

Email 
 info@wasmachinehuis.nl

Social media

 Wasmachinehuis

 Wasmachinehuis

Openingstijden

Maandag 09:30 - 17:30

Dinsdag 09:30 - 17:30

Woensdag 09:30 - 17:30

Donderdag 09:30 - 17:30

Vrijdag 09:30 - 17:30

Zaterdag 09:30 - 16:00