no frost, low frost, vriezer, koel-vriescombinatie, vriezer, problemen, vriest niet, ontdooien, rijps

Ontdooien of niet ontdooien: low-frost VS no-frost

Het ontdooien van de vriezer is voor veel van ons niet bepaald een favoriet klusje. Hoewel het maar 1 à 2 keer per jaar hoeft te gebeuren, komt het nooit helemaal goed uit en het geeft vaak wat gedoe. Precies om deze reden hebben we over de afgelopen jaren steeds meer klanten over de vloer gehad met de vraag voor een no-frost koelkast. “Deze hoef je toch nooit meer te ontdooien? Dat vonden wij zo ideaal.” Spoiler-alert: hier zit een nuance in! In deze blog gaan we daarom wat dieper in op het verschil tussen een low-frost en een no-frost vriezer, onze bevindingen in problemen met vriesprestatie en hoe een korte tip om je apparaat goed te onderhouden.



Low-frost VS no-frost
Wanneer je in de afgelopen 10 jaar een vriezer of koel-vries combinatie hebt aangeschaft, is de kans groot dat je de termen low-flost en no-frost bent tegengekomen. We kennen allemaal vast wel de beelden van dichtgevroren vrieskasten of bakjes met rijpvorming. Deze ontstaan doordat watermoleculen zich vastvriezen aan de koelelementen in de vriezer. De ontwikkelingen die zijn doorgevoerd binnen deze twee kasten zijn ervoor bedoeld om die ijsvorming zo veel mogelijk te voorkomen.

Low-frost
Bij een low-frost kast ontstaat er minder ijsvorming in de vriesruimte. Dit komt omdat de verdamperleidingen in de wanden zitten, wat ervoor zorgt dat er minder snel een laag ijs kan ontstaan. Dit is ontzettend handig, want ijsvorming in de vriezer kan al snel zorgen voor minder ruimte, maar zorgt er ook al snel voor dat je apparaat meer energie gaat verbruiken. Met maar 2 millimeter ijs, verbruikt je vriezer al 10% meer energie! Doordat er minder snel ijsvorming optreedt hoef je de vrieskast ook minder vaak te ontdooien, 1x per jaar is in principe voldoende.

Gebrekkige vriesprestaties
Wanneer je merkt dat je vriezer niet goed meer presteert, zal dit bij een low-frost kast vaak hand in hand gaan met (te veel) ijsvorming. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je een paar ontdooi-sessies hebt overgeslagen, of wanneer je bijvoorbeeld per ongeluk de deur van je vriezer een tijdje niet goed dicht hebt gehad. Er komt dan warmere lucht in het apparaat, waardoor de vriezer harder gaat werken om hoge concentratie watermoleculen die in warme lucht zit om te zetten in ijs.

No-frost
Bij een no-frost kast ontstaat er helemaal geen ijs- en rijpwording meer in de vriezer. Dit komt omdat er in het apparaat een circulatiesysteem zit die zowel de lucht als het vocht uit de vriezer “zuigen”. Deze worden dan in eerste instantie als ijs “bewaard” waarna het, via een afvoer, in een bakje bij de motor wordt geleid. Hier kan het weer verdampen en als koude lucht weer naar de vriezer worden geblazen. Het grote voordeel is dat de lades in de kast goed blijven schuiven, er een constante vriesprestatie is, de producten ook niet meer aan elkaar vriezen en zorgt de technologie ervoor dat zowel smaak als textuur van je eten worden behouden!

Gebrekkige vriesprestaties
Ondanks de belofte nooit meer handmatig te hoeven ontdooien, merken wij toch vaak dat de no-frost kasten tussen de 5 en 7 jaar nog weleens kunnen gaan protesteren. Hij vriest niet meer. Gelukkig betekent dit meestal niet het einde van het apparaat en kan dit makkelijk verholpen worden door het apparaat 48 uur uit te zetten. Je zult hem dus toch moeten ontdooien. Wat er namelijk gebeurd is dat de ventilator en het afvoerputje van het circulatiesysteem zijn vastgevroren. Je ziet de ijsvorming niet, maar deze is wel in een vorm aanwezig.

Onderhouden van apparaten
Over het algemeen raden we aan een low-frost kast minimaal 1 à 2 keer per jaar te ontdooien. Wanneer je bijvoorbeeld een groter gezin hebt en de deur van de vriezer vaker open en dicht gaat, raden we aan frequenter te ontdooien. Kortom: zo vaak als nodig.

Een no-frost kast hoeft daarentegen officieel niet ontdooid te worden. Toch raden wij aan om dit eens in de 2 jaar toch te doen, al is het maar om de problemen voor te zijn. AEG heeft hiervoor een handig 6-stappen plan:

Stap 1. Voordat je de vriezer gaat ontdooien, is het zaak dat je alles eruit haalt. Maak dus de vriezer leeg en haal de stekker uit.
Stap 2. Zet een pan of bakje met kokend water in de vriezer. Hierdoor smelt het ijs sneller. Gebruik een onderzetter om de onderkant van de vriezer te beschermen. Een alternatieve methode is heet water in een plantenspuit en dit op het aangekoekte ijs spuiten. Ondertussen krab je het ijs los met een plastic krabber.
Stap 3. Zet een lekbak voor de vriezer waar het gesmolten ijs in kan stromen via de uitloop (vaak een pijpje of rubberen slang in de vriezer). Ontdooi je het vriesgedeelte boven de koelkast? Leg dan een paar theedoeken op de bodem om het ergste smeltwater op te vangen.
Stap 4. Met een spatel of zelfs de ijskrabber van de auto kun je het ijs los schaven. Gebruik in elk geval iets van plastic en geen scherpe materialen als metaal of ijzerwerk. Je kunt de vriezer behoorlijke schade aanbrengen als je bijvoorbeeld met een plamuurmes bezig gaat.
Stap 5. Wanneer je de vriezer helemaal ontdooid hebt, kun je hem net zo goed gelijk even schoonmaken met wat warm water en soda (werkt desinfecterend). Droog de vriezer vervolgens goed af met een theedoek die absorbeert. Je kunt nu de elektriciteit weer aansluiten.
Stap 6. Stop alles wat je van tevoren uit de vriezer hebt gehaald pas weer terug als de vriezer weer goed is afgekoeld.

Mocht het ontdooien van de vriezer niet helpen, voel je dan vrij om met ons te bellen om het probleem voor te leggen. Wij laten, indien noodzakelijk, graag onze monteur langskomen om de problemen te verhelpen!

0
Feed

Wasmachinehuis
Noordeinde 54
2611 KJ  Delft

Kvk: 64027953 
Btw: NL855493252B01
Bank: NL98RABO0383485851

Telefoon 
 015-2120424

Email 
 info@wasmachinehuis.nl

Social media

 Wasmachinehuis

 Wasmachinehuis

Openingstijden

Maandag 09:30 - 17:30

Dinsdag 09:30 - 17:30

Woensdag 09:30 - 17:30

Donderdag 09:30 - 17:30

Vrijdag 09:30 - 17:30

Zaterdag 09:30 - 16:00